torstai 17. toukokuuta 2012

paimenkoiraa etsimässä...

Tämä ei liity mitenkään tekstiin, oli vain pakko ottaa kuva kun belggari oli päässyt NG-lehden kanteen! Yleensä näissä "yleiskoirajutuissa" kuvassa on aina joku tuttu rotu, tyyliin labbis :)
Olimme tänään Somerolla belgiyhdistyksen paimennuspäivässä. Ennakko oletukseni oli, että Plättä ei varmasti tajua hommasta hölkäsen pöläystä, lisäksi aamuherätys vapaapäivänä klo 6.00 tuntui hieman idioottimaiselta joidenkin lammashommien takia...Ihme kyllä Plättä tajusi hommasta jotain, ja osasi kiertää laumaa oikein. Meikäläinen taas sitten ei a) osannut liikkua lampaiden kanssa oikeaan suuntaan b) antaa koiran hoitaa hommaa ilman jatkuvaa puuttumista. Mutta tavoitteena oli nähdä onko Plätässä enää oikeaa paimenkoiraa jäljellä, ja sieltä jostain se kuplusi. Tosin paimenkoiran ura on Plätän osalta ohi, se on aivan liikaa koulutettu muuhun, oikeita työkoiria aletaan sytytellä lampaisiin heti pennusta. Belgi paimentaa myös eri tavalla kuin bortsut, jotka työskentelevät itsenäisesti ja katseella, belggari taas ohjaajan kanssa ja kropalla. (Toim.huom, paimennushommat hoidettiin niin että lampaat olivat jatkuvasti turvassa eivätkä stressanneet hommasta, eikä samat lampaat olleet koko ajan mukana)

Paluumatkalla käytiin vielä citybelgien agitreeneissä. Olemme yhdessä ryhmässä "ylimääräisenä", koska lähden kesäksi töihin Tampereelle, mutta tänään molemmat illan ryhmät oli yhdistetty kun paikalla oli yhdestätoista koirakosta 4. Mulla on nyt tavoitteena saada kontaktit nopeammiksi, joten otin namialustan matkaan ja sanoin ohjaajalle että tätä halutaan treenata (radalla ei oikeastaan ollut meille mitään muuta vaikeaa). Mä olen aina laittanut namialustan kontaktille niin, että koira saa ottaa namin kun se on kivassa two-on-two-offissa. Nyt ohjaaja vinkkasi, että kannattaa laittaa namialusta n.1m päähän kontaktista, eli koira pysähtyy ja vasta vapautuskäskyllä saa hakea namin. Plättä oli hieman hömistynyt tästä uudesta tekniikasta, mutta sinänsä toki ihan hyvä, että namin saa vasta kun koira on suorittanut sekä pysähtymisen+vapautuksen. Kerran meinasi puomilla jäädä vähän turhan kauaksi, mutta muuten kontaktit onnistui hyvin (paitsi se kerta kun Plättä karkasi taas puomille, tai silloinkin kontakti ok, mutta ei sinne pidä mennä ilman käskyä).

Tähän loppuun vielä taas itselle muistiin Plätän viikko (loppuviikko suunnitelmat)
La: agilitykisat (4 starttia)
Su: metsälenkki 1h
Ma: agilityn epikset (2 starttia)
Ti: pk-tottis (nouto+esteet) ja reilu 1h Pillen kanssa metsässä juoksemista+Plätän vapaavalintainen jänisjahti
Ke: vapaa
To: paimennuspäivä+agilitytreenit
(Pe ansaittu vapaapäivä, ehkä metsään)
(La vapaa, ehkä jälki jos hyvä sää)
(Su agitreenit Onervan kanssa)

Melkoisen agilitypainotteinen viikko, varsinkin kun tottiksessakin tehtiin hyppyjä. Oon koettanut pitää periaatteena, että joka viikko on vähintään kahtena päivänä vapaana juoksemista, toko/tottis vähintään 1krt/viikko, agility n.2krt (+kisat), ja välillä pitää olla treenittömiä päiviä (näillä listoilla siis silloin lukee vapaa, mutta toki tehdään normaalit remmilenkit) Olen alkanut miettiä pitäisikö Plättää alkaa käyttää myös hierojalla, se tekisi varmasti sille hyvää.

Blogin koiratreenipainotteisuudesta ja postausinnostuksesta ehkä huomaa, että mulla on koulu tältä vuodelta ohi! Tosin koetan aloittaa lisensiaatin tutkielman tekoa ja käyn töissä normaalissa osa-aikaisessa työpaikassani, oikeat kesätyöt aloitan vasta kesäkuussa. Mutta jotenkin kun ei ole tenttistressiä niin aikaa tuntuu olevan paljon enemmän ja intoa myös kaikkeen! Olen innoissani jopa tulevasta lisurista! Toukokuun vikan viikon tosin aion viettää Joensuussa kesälomalla ilman yhtäkään järkevää ajatusta, ulkoistin Plätänkin lomalle vanhemmilleni :)


Meillä on uudet kiva naapurit :) n.300m meiltä perustettiin tuossa talven aikana ponitalli <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti