torstai 24. toukokuuta 2012

perusjuttuja pääsykokeista

naapuri poni
Olin eilen ekaa kertaa eläinlääkiksen pääsykokeessa "pöydän toisella puolella" eli valvojana. Tämän vuoden osalta kokeet ovat ohi, mutta huomasin parin hakijan unohtaneen pari aika oleellista juttua, joten pari vuotta pääsykokeissa ravanneena kirjoittelen tässä virheet mitä ei kannata tehdä:

1. Tarkista missä koe pidetään. Helsingin yliopisto toimii 4:llä eri kampuksella ja kaikkien lääkisten pääsykokeet eivät ole samassa paikassa, jos huomaat tämän klo 8.50, et luultavasti enää kerkeä sinne oikeaan paikkaan (esim. Viikistä Meilahteen). Suosittelisin esim. edellisenä päivänä käymään paikassa jossa koe on, joten aamulla ei tarvitse stressata miten sinne pääsee. Erityisesti Helsingissä kannattaa ottaa myös huomioon aamuruuhka.

2. Tarkista mitä kokeeseen saa ja PITÄÄ ottaa mukaan. Kynä, kumi, teroitin on hyvä alku. Lisäksi ainakin (eläin/hammas)lääkikseen tarvitaan laskin, jonka pitää löytyä tiedekunnan sivuilta julkaistulta "pääsykokeessa sallitut laskimet vuonna xxxx"-listalta. En linkitä tähän tähän tämän vuoden listaa, koska se voi muuttua joka vuosi. Laskimen nimi pitää olla tismalleen oikein listalla, esim. jos laskimen nimi on LASKIN-X ja listalta löytyy vain LASKIN-Y, ei X silloin kelpaa. Ylioppilaskirjoituksissa sallitut graafiset laskimet EIVÄT ole sallittuja. Ainakin tänä vuonna tiedekunta lainasi laskimia ne unohtaneille, mutta mielestäni se ei ole tiedekunnan asia hoitaa sitä, vaan hakijan. Lisäksi laskin kannattaa hankkia ajoissa ja opetella sillä laskemaan koko pääsykoekevään ajan.

3. Mene pääsykoepaikalla ajoissa, niin kerkeät rauhoittua ennen koetta. 8.55 ei ole ajoissa.

paksumpi poni
4. Kun sanotaan, että nimi+SOTU pitää kirjoittaa joka sivulle vastausmonisteessa, se tarkoittaa oikeasti jokaiselle sivulle. Jos jompikumpi puuttuu, vastausta ei arvostella. Ne kannattaa kirjoittaa heti kun koe alkaa ja sitten kun sanotaan että 15min aikaa, niin tarkistaa vielä sitten että joka paperista löytyy molemmat. Koeajan päättymisen (5h) jälkeen papereihin ei saa lisätä enää yhtään mitään, ei edes sitä nimeä. Voi ehkä hieman harmittaa jos osaa vaikean laskun täydellisesti, mutta saa 0 pistettä kun ei osaa kirjoittaa nimeänsä.

5. Jos sanotaan, että koeaika päättyi, ota henkkarit+vastauspaperi mukaan ja ole hiljaa siihen asti kunnes olet poistunut salista, se tarkoittaa juuri sitä, ja silloin ei jutella kaverin kanssa tehtävistä. Tämä voidaan jopa tulkita vilpin yrittämiseksi ja koe voidaan hylätä sen perusteella.

6. Kaikki oleellinen tieto tiedekuntien pääsykokeista löytyy yliopistojen opiskelijavalintasivuilta, tutustu niihin huolella ennen koetta.

(7. Tämä nyt ei ole varsinainen virhe, mutta harjoittele olemaan pissaamatta sen 5h. Käy vessassa juuri ennen koetta, äläkä litki siellä juomaa. Toki vessaan on mentävä jos on pakko, mutta ne 5-10min mitä siihen menee ovat ARVOKASTA kokeen tekoaikaa ja käsittääkseni aikuinen ihminen voi olla 5h käymättä vessassa, juokse sinne sitten koe ajan jälkeen)
"En varmasti laittanut kuonoani mihinkään" :P

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti