lauantai 21. toukokuuta 2011

luonnetesti 21.5.2011

En halunnut koirablogia, mutta ei oikein muuta tapahdu kuin koirajuttuja, joten taas siis koirahömpötystä.


Osallistuimme tänään 21.5 belgiyhdistyksen luonnetestiin Herttoniemessä. Tuomarina oli Bengt Söderholm ja Lea Haanpää. En ollut itse ikinä ollut luonnetestissä, koetan siksi vähän selittää mitä joka osiossa tapahtui, koska en tajunnut pyytää ketään kuvaamaan suoritusta. Tässä arvostelu:
I Toimintakyky: +1 Kohtuullinen
II Terävyys: +3 Kohtuullinen ilman jäljelle jäävää puolustushalua
III Puolustushalu:  +1 Pieni
IV Taisteluhalu: +2 Kohtuullinen
V Hermorakenne: +1 Hieman rauhaton
VI Temperamentti: +1 Erittäin vilkas
VII Kovuus: +1 Hieman pehmeä
VIII Luoksepäästävyys: +3 Hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
Laukauspelottomuus: laukausvarma


Ensin koiran piti leikkiä tuomarin kanssa kepillä, yllätys yllätys se meni hyvin. Sitten tuli kelkka osio, eli seison koiran kanssa rennosti, ja yhtäkkiä kelkka jossa on "ukko" ( scream naamainen haalari) lähtee tulemaan lähemmäksi. Plättä haukkui kelkalle ja meni kauemmaksi. Kun kelkka pysähtyi jatkoi se haukkumista, mutta kun se ei haukkumisesta huolimatta lähtenyt liikkeelle, kävi se haistamassa kelkan ja oli ok. Kun vielä kävelimme hetken päästä kelkan ohi, ei se muistanut edes sen olleen ikinä pelottava.


Seuraavaksi oli "hyökkäys", eli nurkan takaa tuli toinen tuomari keppiä heiluttaen kun kävelimme ohi. Plättä pelästyi ja haukkui mun jalkojen takana, kun tuomari heitti kepin pois ja tuli koiran luokse ystävällisesti, ei se silti kauheasti antanut tuomarin tulla lähelle/koskea. Minun piti lähteä pois koiran luota, ja tuomari jäi pitämään sitä, kun kutsuin koiran luokse tuli se lujaa ja melkein kaatoi mut... :P


Sitten piti kävellä ympyrä, jonka varrella ensin haalari nousi ilmaan ja hetken päästä tynnyri lähti vierimään meidän takaa. Haalaria Plättä säikähti vähän, tynnyristä välitti vähemmän. Kun menimme uusiksi saman lenkin ilman että mitään tapahtuu, ei välittänyt haalarista, tynnyrin kävi haistamassa mutta ei välittänyt siitä sen enempää. 


Seuraavaksi tulikin surkeinten mennyt kohta, eli pimeä huone. Siinä koira jää tuomarin kanssa ulos, ja omistaja menee istumaan pimeän huoneen nurkkaan ja koiran pitää löytää omistaja. Talo jossa huone oli, oli rakennettu niin, että ensin oli tuulikaappi ja sitten piti kääntyä oikealle käytävään, jonka päässä huone oli. Plättä oli tullut innokkaasti sisään, mutta totesi tuulikaapin jälkeen, että tämä oli tässä, minun omistaja on varmasti tuolla ulkona, ja siellä se istui ja tuijotti ovea, vaikka huusin sitä pari kertaa. Sitten tuomari ajatteli hakea koiran, mutta ovenkiinnipitäjä luuli, että osuus on ohi, ja avasi oven, jolloin Plättä säntäsi pihalle etsimään mua... Hain sen sitten sieltä itse, ja koira näki miten menin huoneeseen, sai se käskyn lähteä uudestaan etsimään ja nyt se jopa osasi käyttää nenäänsä ja tuli luokse nopeasti. Olen aina ajatellut ettei Plättä ole ihan penaalin terävin kynä, ja nyt se kyllä hyvin todistikin sen :D


Melkein viimeisessä osiossa koira jätetään kettiinkiin kiinni talon seinustalle, ja omistaja lähtee pois. Sitten toinen tuomari "hyökkää" koiraa kohti hitaasti lähestyen ja heiluttaen jotain ( tässä raippaa). Ensin Plättä vain haukkui, mutta sitten kun "hyökkääjä" tuli tarpeeksi lähelle näytti se ihan kunnolla hampaitakin. Kun tuomari heitti raipan pois ja tuli kohti ystävällisesti antoi Plättä silittää ja oli ok. 


Lopuksi laukauspelottomuus, eli ensin kävelimme ja tuli yksi laukaus, Plättä vähän höristi korvia mutta ei mitenkään pelännyt, sitten olimme paikoillaan kun tuli toinen laukaus, ei pelännyt. 


Tuomarin loppukommenteissa sanoi, että hieman pehmeä koira ( minkä tiesinkin), hyvin avoin mutta oli testipaikalla vähän rauhaton. Puolustushalua oli, mutta ei kuitenkaan ihan hirveästi. Kuulemma oli ihan tervettä itsepuolustusta, ettei ihan heti mennyt häntä heiluen hyökkääjän luokse. Ja mietimme kanssa yhdessä miten se ei yhtään tajunnut sitä pimeää huonetta, mutta tuomari sanoi että hyvin se sitten hoksasi käyttää nenäänsä kun tajusi mistä on kyse. Lopuksi tuomari sanoi, että Plättä on hyvä harrastuskoira, loppupisteiksi tuli +142.  


Plätästä ei ole jalostuskoiraksi, joten vein sen testiin enemmän omaa mielenkiintoani varten, koska tunnen tämän koiran ja nyt voin sitten vähän vertailla Plätän tuloksia muiden tuloksiin. Luonnetestin loppupisteet eivät ole täysin vertailukelpoiset, vain enemmän pitäisi verrata eri osioiden pisteitä. Mietin kyllä myös olisiko jatkossa MH-luonnekuvaus parempi, koska siinä uhkana ei koskaan ole ihminen, mutta tällä hetkellä ainakin luonnetestiin pääsee helpommin, se on Kennelliiton hyväksymä enkä sitten tiedä haittaako se ihmisuhka, jos koira palautuu siitä hyvin. 


Huomenna sitten agikisoihin! Toivottavasti menee paremmin kuin viimeksi Tampereella, siellä saimme 2xHyl, en ole siitä viitsinyt edes tehdä blogitekstiä, vaikka toisella radalla tuli oma moka, ja toiselle koira varasti, muuten ok. Huomenna toivottavasti VIHDOIN saadaan vika nolla 1-luokasta! 


-I

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti