keskiviikko 4. toukokuuta 2011

Raha ja Lemmikit

Minä ja kaverini heppa V.K. Ivory vuonna 2006, kyllä nyt kaipaan aikoja kun pääsi joka päivä heppaileen :)

Tässä on paasaus lemmikinpidon kalleudesta, kanien hoidosta, hevosten teurastuksesta ja varmaan vielä jostain muustakin, minäkä muka kirjoitan sekavaa tekstiä? ;) Kuvatkaan eivät varsinaisesti liity tekstiin...

Bongasin tänään facebookissa mielenkiintosen linkin taloussanomien uutiseen , jossa pohditaan onko opiskelijalla varaa pitää lemmikkiä. Suosittelen lukemaan, ja tämä asia olisi hyvä ihan jokaisen lemmikin hankkimista harkitsevan hyvä miettiä, ei vain opiskelijoiden. Lemmikin pito maksaa, eikä oikeastaan ikinä ole halpaa. Vaikka on helppo ajatella, että esim. pieni koira ei syö paljon, 3kg ruokapussi riittää koko kuukauden ja maksaa vain parikymppiä, ei se koskaan ole ainoa kuluerä mitä eläimestä tulee. Ihan ilman sairauksiakin tulee siihen päälle eläinlääkärikulut, tarvikkeet, harrastukset, lemmikkiliput junassa jne. Jos eläin sairastuu, voi lasku nousta helposti tuhansiin euroihin ( toki eläinten kanssa on aina hyvä miettiä, kuinka pitkälle kannattaa jotain vaikeaa tapausta hoitaa ) tai eläin voi esim. allergian takia joutua loppuelämäksi kalliille eläinlääkäriruoka dieetille, ja marketin halpismössö onkin pakko vaihtaa kalliiseen ruokaan, jotta eläin pysyy terveenä.

Minusta ainakin tuntuu, että koska nykyään eläimiä saa niin edullisesti, ei olla varauduttu, että siihen menee rahaa myös ostohetken jälkeen. Noin vuoden vanhoja kissoja, kaneja, marsuja, koiria jne. saa käytännössä ilmaiseksi "pitovaikeuksien vuoksi". Yleensä siis ei olla tajuttu, että eläimen hoito vaatii aikaa ja rahaa, eikä se pikkuinen söpö hermeliinipupu ollutkaan lapselle sopiva lemmikki, kun sitä(kin) pitää ihan oikeasti hoitaa. Esimerkiksi kanin hoito on lähes yhtä vaativaa kuin koiran, tai vähintääkin kissan hoito. Häkki pitää siivota usein, purut, laadukkkaat heinät ja pelletit maksavat, kani tarvitsee vapaata liikuntaa joka päivä ja se syö kaikki mahdolliset sähköjohdot sun muut, joten sen liikkumatilan on oltava "bunny-safe". Sain Pumben ilmaiseksi aikoinaan allergian vuoksi ( ihan oikean allergian..), mutta sen eläinlääkärikuluihin on vuosien varrella kulunut usempia sata euroa "peruspitokustannusten" lisäksi. Joten ilmaista eläintä ei ole olemassa!
Pumbe, "ilmainen" pupu ( joka suostuu juoksemaan vain matolla, eli sen suhteen sähköjohdot ovat siltä turvassa )


Yksi mikä vielä eniten kauhistuttaa ovat hevoset, jotka vaihtavat omistajaa pikkutytöltä toiselle sadalla eurolla... Hevosten teurastus on Suomessa vaikeaa ( kaikkia teurastamoja ei ole suunniteltu hevosille+ihmiset eivät halua syödä hevosen lihaa, vaikka se on ehkä yksi parhaiten pidetty kotieläin) ja voi tulla omistajalle kalliiksi, koska hevosenlihan arvo ei ole mitään, mutta kuljetus teurastomolle maksaa. Lopetus maksaa myös, ja hevosen ruhon hävittäminen on melko hankalaa. Tämä siis on johtanut siihen, että kilpauransa päättäneet lv-hevoset ( ja on toki muitakin rotuja!) laitetaan myyntiin halvalla, ja kaksi vuotta ratsastuskoulun poneilla ratsastanut pikkutyttö saa omilla säästöillään helposti itselleen oman hepan. En nyt ala paasaamaan miten vaikeaa on kouluttaa ravurista ratsu, mutta hevosen pito ei ole kyllä ikinä halpaa vaikka kuinka halvalla sen kaakin saisi...

Viimeinen asia mikä liittyy tähän lemmikkeihin ja rahoihin on ystävieni kummallinen käsitys, että kun valmistun hoidan heidän lemmikit ilmaiseksi? Sorry vaan frendit, tämä on mun tuleva ammatti, jolla aion elättää itseni ja jonka eteen olen raatanut, joten teitä odottaa tuplalasku ;)

Paasausterveisin
I
Onneksi kohta on kesä! Kuvassa Plättä ja Vilke pentu Kallavedellä kesällä 09

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti