torstai 4. lokakuuta 2012

onnistumisia ja epäonnistumisia

Kuva kesä-12
Plätän tassun haava alkaa olla jo lähes parantunut, joten suunnattiin tänään tokotreeneihin. Ekaksi paikkamakuu, olin "puoliksi piilossa" aidan takana, meni ok, tosin tuli vasta tokalla käskyllä peruasentoon, joten tehtiin niitä pari vielä lisää.

Sitten vauhtiluoksetuloa, palkkasin heittämällä lelun vauhdissa. Näitä muutamia, sitten puunkiertoa+pysäytys vauhdissa, sekin sujui hyvin. Lopulta uskalsin kokeilla luoksetuloa stopilla, ja SE ONNISTUI TÄYDELLISESTI! Tämän jälkeen vielä yksi vauhtiluoksetulo ilman stoppia, joka ok.

Sitten harjoiteltiin vähän kaukokäskyjen vaihtoja. Olen siis vielä ihan koiran edessä ja harjoitellaan vasta liikerataa. Maahan-istu vaihdot on hyvät, samoin istu-seiso ja maasta-seiso. Mutta seisomisesta istuminen ja maahanmeno vaatii vielä treeniä. Koiralla oli muutenkin vähän ehkä liikaa virtaa sairasloman jäljiltä tälläiseen liikkeeseen.

Sitten ikuinen murhekryyni, nouto! Saan tällä hetkellä koiralle kapulan suuhun kun se istuu mun edessä, mutta silloin se mälväilee. Kun taas annan sen vähän taistella kapulasta, pito on superhyvä. Kysyin sitten ohjaajalta miten jatkan tästä (isoin ongelma on siis, että itse noudossa sylkäisee kapulan pois suusta ennen kuin tuo sen mulle asti, joten siksi TAAS on palattu taaksepäin). Ohjaaja sitten ehdotti, että mentäisiin vielä taaksepäin, ja naksuttelisin koiralle siitä, että se ensin katsoo kapulaa, sitten koko ajan vaadin vähän enemmän niin, että koira itsenäisesti nostaisi kapulan lattialta mun käteen. Naksutin on ollut periaatteessa käytössä jo vuosia, mutta en ole opettanut sillä kyllä yhtään liikettä, jotenkin tuntuu etten oikein osaa käyttää sitä.

Noutomasennuksessa lähdin treeneistä, mutta kotona koetin heti tätä naksuttelua. Naksutus siis aina, kun koira edes vilkaisee kapulaa (otin vielä ohjatun noudon kapulan käyttöön, se on kivan kevyt ja helppo nostaa). Lopputulos oli, että Plättä tuijotti tiivistii naksutinta ja kuolasi, mutta ei kyllä tarjonnut mitään kapulaan suuntaan päinkään parin ekan vilkaisun jälkeen. En sitten tiedä olenko kuitenkin liian hidas palkkaamaan edes siitä vilkaisusta, vai olenko onnistunut kouluttamaan koirani niin totaalisesti käskyjä odottavaksi, ettei se osaa omatoimisesti tarjota yhtään mitään. Lopulta vähän kädellä näytin kapulaa, ja kun se seurasi kättä ja katsoi kapulaa niin palkkasin siitä, mikä ei kyllä auttanut tiiviiseen naksuttimen tuijotukseen yhtään. EN KÄSITÄ! Mä oon kohta kokeillut noutoon kaikki mahdolliset ja mahdottomat keinot ja ei suju. Lelut ja pallot Plättä kyllä tuo kivasti oikeaan asentoon mulle asti, eikä tipauta ilman käskyä, mutta puukapula on jotenkin ihan mahdoton. Toko on varsin typerä laji, miksi ihmeessä tahkon aina vaan näitä samoja juttuja?????

Onneksi kun tuo tassu alkaa olla parempi päästään taas agilityn pariin, huh! Agilitystä saa sentään onnistumisen fiiliksiä ja se on aina kivaa <3 Talvitreenitkin on turvattu, päästiin HSKH:n ryhmään joka toinen viikko (harmi vain kun treenit on perjantaisin, eli jos olen Joensuussa en pääse sinne), lisäksi H&S lupasi ottaa meitä heidän hallille mukaan treenaamaan. Koetin jo katsella 3-luokan ekoja kisoja, nyt su olisi ollut oman seuran kisat, mutta en uskaltanut tuon tassun takia ilmottautua sinne vielä. Tosi huonosti menee kisakalenteri, kun mulla on vapaa viikonloppu ja olen pk-seudulla kisoja ei ole, mutta kun on sovittu muuta niin sitten on varmasti kisat.

Nyt varmaan nukkumaan, huomenna on heti kahdeksalta ihana pieneläintensisätautien tentti...


4 kommenttia:

 1. Älä masennu tosta noudosta. Kakellekin se oli joskus ihan ylivoimaisen ällöttävä liike (varsinkin metallilla), mutta kovalla treenillä sillekin on saatu ihan hyvä nouto. Eli eiköhän Plätykin sen vielä opi, jos jaksat nähdä vähän vaivaa :)

  VastaaPoista
 2. Millä kake on opetettu? Plättää on nyt pakotettu, leikitty, taisteltu kapulasta, naksuteltu, heitelty jne... Tiedän että möhläsin kun aloitin liikkeen opetuksen pakottamalla, se ei toimi ;) Mutta ei kyllä toimi mikään muukaan... Se nyt ilmeisesti selvisi, että naksutan liian myöhään siksi se ei toimi noudon opettelussa :)

  VastaaPoista
 3. Kake opetettiin just tolla naksuttamalla, samoin Skidi on opetettu sillä. Toimii ainakin meillä :) Tosin mulla ihan eka kriteeri oli, että naks ja palkka tulee kun koira koskee kapulaan. Alkuun joutu vähän odottamaan, että hoksaavat mitä haluan, mutta kun keksivät jutun juonen niin siitä se sitten lähti ;)

  VastaaPoista
 4. Oon kyllä ehkä vaatinut Plättää (koko sen elämän aikana) aika vähän tarjoamaan mitään itse, äitikin joskus valitti että kun Plättä on täysin ei-omatoiminen, odottaa vain käskyä kaikkeen (paitsi ruuan varastamiseen). Mutta eiköhän tää tästä, se seuraava koira onkin sitten täydellinen ;)

  VastaaPoista