torstai 21. maaliskuuta 2013

Ei mennyt ihan kuin strömssössä...

Viime viikonloppuna otettiin 2xHYL agilitykisoista, ja sekös silloin harmitti. Päätin sitten oikein kunnolla tsempata ensi viikonlopun kisoihin ja katselin jo lisäkisoja kalenterista valmiiksi. Alla ensimmäinen rata, alku meni ihan söhellykseksi ja ennen keinua väärä este mistä HYL.Noh, keskiviikkona lähdettiin hallille treenaamaan Kidan ja Marin kanssa. Lämmittelylenkillä koirat vähän kolaroivat ja ensin katsottiin että Kidalla on naamassa haava, mutta veri tulikin Plätän suusta :( Tarkemmin katsottuna Plätän vasemman yläkulmurin paikalla olikin vain reikä jäljellä. Treenit jäi välistä ja lähdettiin koululle päivystykseen, vaikka toki tiesin ettei siellä mitään voida asialle tehdä. Saatiin onneksi kipulääkkeet matkaan ja eläinlääkäri lupasi hoitaa Plätän seuraavana päivänä, jos vain ehtii muilta potilailta.

Ehdin kyllä miettiä tilannetta, että on kyllä outoa, että toiseen koiraan törmätessä katkeaa kulmahammas! Sitten muistui mieleen, että Plättähän sai muutamana viikko sitten vanhingossa vessan oven naamalleen! Eli luultavasti hammas murtui silloin ja nyt sitten vain irtosi. Toisaalta hyvä että irtosi nyt, ennekuin ehti kehittää mitään juuripaisetta tai muuta. Mulla oli kyllä tosi huono omatunto, Plättä raukka on treenannut ja kisannut murtuneella hampaalla, mutta toisaalta se ei ole näyttänyt mitään kipuoireita niin mistäs sen nyt tietäisi.

reikä kulmurin paikalla :(


Tänään sitten jännäsin puhelimen äärellä tuleeko soittoa vai ei. Lopulta eläinlääkäri soitti että tulkaa vaan ja sitten koira kiireellä autoon ja klinikalle. Sain seurata operaatiota, vähän tosin pelotti että alan itkemään yms. (Plätän sterkassa esim. kävi näin), mutta en panikoitunut yhtään ja hammasjutut on aina tosi mielenkiintoisia. Ekaksi Plättä rauhoitettiin ja hampaat putsattiin ja kiillotettiin. Olen luullut kulmurien olleen vain vähän värjääntyneitä mutta kyllä nekin yllättäen putsauksesta valkenivat. Kaikki hampaat tarkistettiin ja lisäksi koko suu röntgenkuvattiin. Kuvasta näkyi hyvin miten noin puolet kulmurista oli vielä leukaluussa tallella. Hyvä juttu oli se, että samalla tuli katsottua Plätällä puuttuvat P2  alahampaat, ne eivät onneksi ole puhkeamattomina ikenen sisällä, kuulemma P1 usein voi jäädä ikenen sisään. Lisäksi yhdessä kulmurissa oli ien vetäytynyt ja yhdessä etuhampaassa pieni murtuma ilman pulpayhteyttä, näiden juuret oli onneksi kunnossa mutta nyt tarkemmassa seurauksessa. Katkenneen hampaan loput osat saatiin onneksi helpolla irti ja Plättä tokeni nukutuksestakin tosi nopeasti.

reikä ummessa, aika iso kolo jäi suuhun!
Nyt sitten toivutaan operaatiosta, viikko vain pehmeää ruokaa ja kipulääkekuuri. Koira on tottakai saatava terveeksi, mutta pakko myöntää että hieman nyt harmittaa kun jää useammat kisat välistä ja ehkä saan heittää sm-kisahaaveet tältä vuodelta jorpakkoon :( No mutta, toisaalta menipä taas asiat perspektiiviin, meillä on koulussa kauhea säätö ensi vuoden klinikkaryhmistä, eipä enää ole tälläisillä asioissa mitään väliä, tärkeintä on saada koira kuntoon. Huominen tentti tosin alkaa vähän hirvittää, tämän päivän lukemiset meni vähän plörinäksi kun jännitin vain tätä Plättä-hommaa. Nyt salkkarit ja sitten vielä viime hetken paniikkikertaukset!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti