tiistai 7. helmikuuta 2012

Pääsykoe juttuja

Puh-pupu (kuvat eivät juuri liity tekstiin)

Nautin edelleen joka kevät tästä ihanasta tunteesta, että mun EI tarvitse lukea enää pääsykokeisiin. Vaikka nytkin kyllä luettavaa ja opiskeltavaa riittää, niin stressin määrä ei ole läheskään verrattavissa pääsykokeisiin. Tein siskolleni joululahjaksi lukusuunnitelman ja annoin lukuvinkkejä (siskoni siis ei hae lääkikseen), ja ajattelin nyt tännekin jakaa kolmena keväänä tajuamani asiat pääsykokeisiin lukemisesta. (Itse siis yhden kevään "luin" biokemian+ranskan pääsykokeisiin, ja kaksi kevättä meni elukan kokeisiin lukiessa. Tänä vuonnahan lääkisten pääsykoe kirja Galenos jää pois, joten sen suhteen en osaa antaa vinkkejä. Toki koe on jo monta vuotta ollut hyin lasku painotteinen, että jotenkin tämä muutos on ollut jo nähtävissä)

Yleisiä pääsykokeisiin lukuohjeita:

1. TEE LUKUSUUNNITELMA. Joka päivälle on hyvä laittaa tarkat kellonajat mitkä käyttää lukemiseen, ja joka viikolle tulee olla tavoite, paljon saat luettua ja mitkä tehtävät tehtyä. On paljon parempi lukea tehokkaasti esim.6h ja sitten pitää ilta vapaata, kun lukea 18h päivässä haahuillen välillä facebookissa ja lopulta etenee ehkä saman verran kuin lyhyemmässä ajassa mutta siihen on kulunut kaikki aika. Huomio lukusuunnitelmaa tehdessä, että yleensä yksi kerta asioiden opettelulle ei riitä, vain niitä pitää kerratakin. Muista myös lukiessa pitää taukoja välillä, jotta oppiminen on tehokasta.

2. ÄLÄ LUE KOTONA! Toki jollain tämä voi toimia, mutta minä en vieläkään 4,5 yliopistovuoden jälkeen saa kotona yhtään mitään aikaiseksi. Koko ajan tulee käytyä koneella, sitten onkin ihan pakko tiskata ja sitten alkaakin frendit telkkarista jne. Kannattaa mennä kirjastoon tai muuhun rauhalliseen paikkaan lukemaan. Kuopion yliopiston Snellmannian lukukopit olivat aivan loistavat, Hesasta en ole vielä löytänyt yhtä hyviä. Esim. Helsingissä kannattaa katsastaa kaikki yliopistojen lukusalit ja osakunnillakin on lukutiloja. Muutenkin on hyvä, että esim.kirjastolla keskitytään pääsykoejuttuihin, sitten illalla kotona voi unohtaa ne. Selvitä myös millainen opiskelutekniikka sinulle on paras, opitko kirjoittamalla muistiinpanoja, tehtäviä tekemällä, vain lukemalla jne.

Lukiessa täytyy muistaa pitää (pulla)taukoja!

3. HANKI VERTAISTUKEA. Mulla suurena apua pääsykokeisiin lukemisessa olivat kaverini Milja ja Merja. Miljan kanssa mentiin joka ikinen aamu yhtämatkaa yliopistolle, laskettiin tehtäviä yhdessä ja lisäksi pidettiin tyttöjen kanssa joka viikko kyselytunti. Se oikeasti auttaa, kun kyselee muilta asioita mitkä muka jo osaa, mutta toinen selittääkin ne ihan eri tavalla. Me aina sovimme kyselytunnille alueen kirjasta, josta kysymyksiä sitten keksittiin. Luultavasti ilman Miljaa ja Merjaa en olisi vieläkään elukalla :)

4. VAPAA-AIKA. Pidä joka viikko yksi päivä, jolloin et lue yhtään mitään. Aivot tarvitsevat välillä lepoa, että luetut asiat prosessoituvat. Tuona vapaapäivänä voit sitten urheilla, nähdä kavereita ja ottaa rennosti. Muista kuitenkin, että kukaan ei pysty kaikkeen täydellisesti, joten jos pääsykoekeväänä et kerkeä nähdä kavereita, liikkua, treenata koiraa tai tehdä jotain muuta yhtä paljon kuin normaalisti, ÄLÄ OTA SIITÄ(KIN) STRESSIÄ! Pääsykokeiden jälkeen on sitten aikaa korjata nämä vääryydet ja alkaa viettää muutakin elämää. Pääsykoket on vain kerran vuodessa, joten niihin kannattaa kerralla panostaa kunnolla, ettei tarvitse joka kevät lukea. krohom..

5. HANKI VANHOJA KOKEITA. Selvitä ajoissa minkä tyyppinen koe on, millaisia tehtäviä ja mitä vastauksilta vaaditaan. Esim. lääkiksen pääsykokeissa typerin tapa menettää pisteitä on tehdä pyöristysvirheitä laskuissa.

6. KOEPAIKAN SELVITYS. Jos vaan pystyt, niin käy etukäteen katsomassa missä koe on, niin ei tarvitse pääsykoe aamuna stressata löytääkö oikean salin. Selvitä myös, millaisella kynällä koe tulee kirjoittaa, millaista laskinta saa käyttää (ja käytä vain sitä laskinta koko kevät!), tarvitsetko jotain eväitä mukaan jne.

Plättä ja Loru 2010
7. Kun pääsykoe on ohi, muista järjestää "ohi on" bileet! ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti