tiistai 24. tammikuuta 2012

Potilas Plättä

Pähkäilin kauan, että sterkataanko Plätty vai ei. Plättä ei hammaspuutosten, c-lonkan ja epilepsia veljen takia ole jalostuskelpoinen millään tapaa, joten pentujen takia se ei tarvinnut kohtua. Lisäksi juoksuttomuus ja 0% kohtutulehdusriski helpottaisivat koiran ja omistajan elämää. Huonoina puolina sitten taas on mahdolliset pissaongelmat, lihominen ja yleinen riski mikä kaikissa leikkauksissa aina on.

Päätin ottaa riskin, ja 2.1.2012 Plättä sitten sterkattiin. Sain olla mukana leikkauksessa, mutta se olikin paljon rankempaa kun kyseessä oli oma koira, ja siellä sitten pillitin leikkausalin ovella... Itse leikkaus meni hyvin, Plättä hengitti hyvin, syke oli ok ja kohtu siisti. Koira jäi leikkauksen jälkeen toipumaan klinikalle, ja hain sen illalla kotiin aivan tokkuraisena tötterö päässä.
haava, luultavasti n.3 päivää leikkauksesta kun se on noin turvoksissa

Aluksi minulla oli aika huono omatunto, että vein Plätän leikattavaksi, ekan yön se oli todella levoton ja ilmeisesti kipeä, ja annoin sille kipulääkettä. Tikkien poistoon asti koiralla oli tiukka riehumiskielto ja vain lyhyet remmilenkit olivat sallittuja. Plättä onneksi oli jo leikkauksesta seuraavana päivänä normaalimpi, tosin se nukkui aika paljon ja aina kun "lenkiltä" tultiin kotiin päin alkoi se hidastella, luultavasti koska tiesi, että sisällä pitää laittaa tötterö päähän. Raukka ei oikein osannut missään vaiheessa kulkea sen kanssa, ja koira törmäili huonekaluihin ja jäi jumiin välillä jonnekin. (Sanoin aina kesätyöpaikassani asiakkaille, että kyllä se koira siihen kauluriin tottuu, omistajat eivät vaan yleensä kestä katsella sitä toikkarointia. Nyt kyllä pyörrän puheeni, ei se koirakaan siihen totu, mutta onneki kaksi viikkoa mene nopeasti). Ensimmäistä yötä lukuunottamatta koira ei vaikuttanut yhtään kipeältä onneksi. Plättä söi leikkauksen jälkeen 10 päivän antibioottikuurin post-operatiivisen tulehduksen ehkäisyyn, melko nopeasti se kyllä oppi syömään pelkän nakin, jonka sisään piilotettu tabletti sylkäistiin pihalle... ;)

Masentunut töttöröpää :( 
Leikkaus oli maanantaina, ja torstaina haava turposi n. 5cm ihosta ylöspäin. Plättä ei kuitenkaan vaikuttanut kipeältä, eikä aristanut haavaa tai mahan aluetta mitenkään, joten luulen että se oli vain joku reaktio tikeistä.

Väkersin kauluriin tuollaiset pehmikkeet, jotka eivät ole kovin kauniit, mutta hiukan pehmensivät osumia esim. polvitaipesiin :)
Loppiasiviikonloppuna olimme Tampereella, ja poikaystäväni vanhemmat eivät oikein olleet sisäistäneet tätä liikuntakieltoa ja olivat vieneet Plätän mökille piristymään ja juoksemaan lumihangessa... Tämän kuultuani olin aivan varma, että sisäiset tikit ovat revenneet ja koiralla on valtava sisäinen verenvuoto ymsyms. Mutta onneksi mitään ei käynnyt, ja Plätän pääkopalle varmaan teki ihan hyvää vähän rentoutua mökillä vapaana. ( Belgi+5-10min remmilenkit kahden viikon ajan ei ole oikein hyvä yhdistelmä)

Turvotus onneksi laski ja haava oli siisti koko ajan
Haavan turvotus alkoi hitaasti laskea, ja kun otin tikit pois 14.päivä oli se enää ihan vähän turvoksissa. Tikkien poiston jälkeen aloitimme hiljakseen lenkkien pidentämisen ja koira on myös päässyt metsään juoksemaan vapaana. Viime viikolla kävimme tokotreeneissä, tosin ei tehty siellä oikein mitään, pari luoksetuloa ja ruutua+ ohjaaja kertoi vinkkejä kosketusalustan opetukseen. Eilen sitten uskalsin lähteä agitreeneihin, mentiin mediesteillä melko helppoa rataa, ja A:ta/keinua en ottanut yhtään. Valitettavasti Plättä ilmeisesti metsässä juostessaan on repäissyt toisen etutassun "yläanturan" auki, ennen treenejä se oli ihan ok, mutta kun palkkasin koiran pallolla niin se ilmeisesti repäisi anturan taas auki :( Mutta muuten Plättä oli  NIIN onnellinen, kun se on taas päässyt treenikentille. Täytyy nyt saada vielä tuo antura kuntoon niin päästää kunnolla treenaamaan.
Plätästä tämä haavan tarkastelu JOKA PÄIVÄ oli hieman noloa ja rasittavaa... 

Olen koettanut ottaa lenkkeilyn/treenaamisen koiran ehdoilla ja tehdä ihan varovaisesti vain kaikkea, mutta Plätässä ei kyllä ole enää mitään merkkejä siitä, että se on kolme viikkoa sitten leikattu, sama vauhti on päällä kuin aina ennenkin. Ainoa muutos mitä olen huomannut, on että lenkillä se käy useamman kerran pissalla, kun aiemmin riitti vain yksi kerta. Toivon todella, että tuosta ei kehkeydy mitään pahempaa ongelmaa, mutta muuten nyt näyttää aika hyvältä. Kisakentistä pysymme vielä kaukana, haluan että koira on varmasti kunnolla toipunut ennen kisoja. ( + Doping varoaika nukutuksesta on 28vrk ja Plätän rokotukset menivät vanhaksi, joten siitäkin tulee nyt 14vrk lisää, hups, suutarin lapset jne..).

Haava tänään! Aika siisti, hyvä kun enää edes erottaa :) 
Nyt sohva kutsuisi, mutta päätin käydä juoksulenkillä joten sinne käy nyt tieni! :)

ps. Nuo aikaisemman postaukset belgipennut ovat päässeet keinoemon luokse, mutta emolla on omatkin pennut, joten se ei tule jaksamaan niin monen pennun hoitoa. Onneksi ilmeisesti uusia keinoemo ehdokkaita on, mutta tarjouksia saa edelleen laittaa kasvattajalle, jos uudet ehdokkaat eivät hyväksy pentuja.

edit: kokeilin nyt laittaa kuvat isommiksi, latautuu varmaan kauemmin, mutta tuntuu ettei noista pikkukuvista saa mitään selvää? Täytyy testailla mikä on sopivin koko. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti